Skip to content

AIRSOFT

Airsoft je jedna od najpopularnijih ratnih simulacija na svetu, koju igraju milioni entuzijasta širom sveta. Airsoft je igra u kojoj učesnici eliminišu jedni druge oružjem koje izbacuje okrugle nemetalne metke.

Igra uopšte ne zahteva specijalnu pripremu. Sve što Vam je potrebno da bi mogli da krenete sa igrom su 3 osnovne stvari učesnici, oprema i  scenario / područje za borbu.

Praktično svako može uživati u airsoftu. Nije bitna starost ili pol, dokle god učesnici prate sigurnosne protokole i pristupaju igri sa pozitivnim stavom.

Možda se pitate šta čini airsoft tako privlačnim za toliko različitih tipova ljudi? To je jednostavno; ratovanje je deo ljudske istorije još od antike. Tokom vekova, fascinacija čovečanstva ratom dovela je do stvaranja mnogih ratnih igara i simulacija. Airsoft spada u kategoriju “ratne simulacije” gde pojedinci emuliraju vojne scenarije i policijske akcije s replikama stvarnog oružja. Imajte na umu da je airsoft  pored toga što je zabavan i fizički zahtevan sport.

Kolevka airsoft-a je Japan gde nalazimo začetke ove igre sredinom 70ih godina prošlog veka. S obzirom da je u ovom periodu bilo nezakonito da bilo koji pojedinac poseduje konvencionalno vatreno oružje, osmišljavanje airsoft-a omogućilo je svakom ljubitelju oružja da zadovolji svoju želju i napravi svoju kolekciju oružja. Ujedno ovo je bio i japanski odgovor na američku zaluđenost paintball-om. Vremenom sa razvojem tehnologije omogućeno je kreiranje boljeg i autentičnijeg oružja, što je dovelo do sve realnijeg osećaja u samoj borbi i do velike popularizacije sporta. Airsoft je danas sport u kome uživaju milioni ljudi širom sveta zbog dinamičnosti i konkurentnosti same igre, kao i veoma autentičnih replika vatrenog oružja kojima su igrači opremljeni.

Airsoft oružje ispaljuje plastične kuglice obima 6mm ili 8mm relativno malom brzinom, dovoljno velikom da se oseti pogodak, ali ne i da izazove ozbiljniju povredu. Mogu da pogode metu na daljini i do 45 metara, ali su mnogo manje bolne u odnosu na paintball metke. Većina oružja može biti i automatsko i poluautomatsko i vrlo verno dočaravaju model čija su replika, kako u izgledu, tako i u osećaju, punjenju šaržera, a neretko i u težini. Kao rezultat njihove neverovatne sličnosti sa stvarnim modelima neke države SAD-a zahtevaju da airsoft oružje imaju narandžasti vrh cevi, kako bi se razlikovalo od pravog.

Airsoft borba je neverovatno zabavna! Jedini uslov je da ste stariji od 13 godina. Bez obzira na pol, nivo fizičke spreme svi mogu da uživaju u ovom dinamičnom i zanimljivom sportu. Poput paintball-a i airsoft je timska igra i igrači vrlo brzo shvate da ukoliko žele da pobede moraju da sarađuju sa svojom ekipom.

Airsoft pomaže u izgradnji timskog duha, budući da saradnja sa ostalim članovima tima, u cilju eliminisanja protivnika, razvija zajedništvo i saradnju.

Svakako da postoji sličnost sa sličnim igrama, pre svega mislimo na paintball, ipak uz dodatak realne vojne taktike, neverovatno veliki izbor različitog oružja i izbor autentičnih i realnih lokacija daće Vam novu dimenziju avanture koju nikada pre niste osetili. Airsoft ima brojne prednosti na sve druge slične sportove. Ukoliko ste ljubitelj akcionih filmova ili pucačkih igrica  airosoft je nešto što ne smete propustiti.

Za razliku od paintball-a u kome su takmičari ofarbani kada su pogođeni, u airsoft-u se koristi kodeks časti tako što se svaki od igrača sam odjavi, dizanjem ruke i uzvikivanjem „Pogođen“, istog trenutka kada bude pogođen. Airsoft igrači su stoga veoma pošteni i prijateljski raspoloženi, sa snažnom zajednicom širom sveta. 

Vaša sigurnost i zdravlje su na prvom mestu. Pre početka termina naše profesionalno i obučeno osoblje vas ukratko upućuje na sve bitne aspekte na koje treba da obratite pažnju. Naravno tu je i airsoft zaštitna oprema koja Vam garantuje potpunu sigurnost sve dok se upotrebljava onako kako je naznačeno.

Airsoft se koristi i za obuku vojnika, kako je sport ekstremno realan razne vojne organizacije koriste airsoft oružje kao sredstvo za obuku svojih vojnika kod novih taktika, pucanja i mnogih drugih aspekata bitke.